Pintes: Csodabor Csáfordról - Amit érdemes megkóstolni!

Pintes: Csodabor Csáfordról - Amit érdemes megkóstolni!
Pintes: Csodabor Csáfordról - Amit érdemes megkóstolni!
Pintes: Csodabor Csáfordról - Amit érdemes megkóstolni!
Pintes: Csodabor Csáfordról - Amit érdemes megkóstolni!

Csáfordon található Zala új csodája. A Pintes nevű szőlőből készült bor igazi életelixír, a szív- és érrendszeri valamint a cukorbetegséggel küzdők reménysége lehet. S ez nem holmi marketing tézis, mint az intelligens mosóporról szóló mondathalmaz, hanem kutatásokkal igazolt tény.

A történelmi múlt

A Pintes az egyik legősibb magyar fajták egyike, amelyről sokáig azt hitték, az előző századfordulón tomboló filoxéria vész elpusztította. Ám 1968-ban a Mecsek lábánál, a cserkúti öreg szőlőkben ismét rátalált Németh Márton kutató, a világ egyik legjelentősebb szőlőfajta szakértője. A nevére akkor már senki sem emlékezett, a modern keresztelő feladatát Kiss Ervin, a Badacsonyi Szőlészeti-Borászati Kutatóintézet akkori vezetője vállalta magára. A Pintes a bőtermőségre utal, hiszen a fajta, egy hagyományos tőkén, képes akkora mennyiséget érlelni, amennyiből egy pint, vagyis 1,6 liter bor készíthető.

Nem sokkal később hivatalosan is elismerték a fajtát, és az ország több pontján, - így Zalaszentgróton is – törzstelepet létesítettek, összesen 12 hektáron. Ebből mára 1,2 hektáros terület maradt, itt Csáfordon, a Vinum Veress Pincészet tulajdonában. Itt található a világ összes Pintese.

Senki sem becsülte

- Be kell vallani – kezdi a történetet Veress János -, akkoriban nem aratott egyértelmű sikert, nagyon lenézték ezt a fajtát. A 12 hektár termését vagy korábban leszüretelték a kelleténél, itt Szentgróton például pezsgő alapanyag lett belőle, vagy más fajtákkal együtt, például a Szürkebaráttal, bekerült a nagyüzemi feldolgozásba. Így értékei rejtve maradtak.

Veressék ’95-ben vásároltak Csáfordon 10 hektáros táblát, aminek az egyik sarkában Pintes volt. Nem örültek túlságosan, de a helyzet egy csapásra megváltozott, amikor egy évvel később Kőszegen versenyt nyert az ebből készült bor, majd sorra aratta a sikereket, s a szakma is felfigyelt rá.

Valami megváltozott, amit ékesen bizonyított, hogy egyre többen érkeztek Csáfordra Pintest venni, orvosi ajánlásra. Szív- és érrendszeri problémákkal közdők, agyvérzésen átesett betegek jöttek – borért és reményért.

Veress János azonban nem elégedett meg a jó hírrel, az áldásos hatást tudományosan is bizonyítani akarta. Ezért pályázott a Baross Gábor kutatásfejlesztési programhoz, az elnyert pénzből pedig három vonalon indultak a kísérletek.

Meglepő eredmények

Fehér János professzor az orvosbiológiai vizsgálatokat vezette, a klinikai teszteket irányította, a badacsonyi kutatóintézet a borászati kutatásokat végezte, s bekapcsolódott a munkába a kertészeti egyetem is, ahol úgynevezett nagyműszeres analitikával próbálták bizonyítani a Pintes kiváló élettani hatásait.

S ahogy teltek a hónapok, egyre meglepőbb eredményekkel szembesültek a szakemberek. Ez a szőlő tartalmaz például olyan hatóanyagot, amelyet a svédek szintetikusan állítottak elő, a madárinfluenza elleni gyógyszer egyik hatóanyagaként. Kiderült az is, hogy nem szennyezett nehézfémionokkal, aminek azért van jelentősége, mert nem sokkal korábban angol kutatók azt publikálták, hogy a kelet-európai borok nagy mennyiségben tartalmaznak káros anyagokat. Veress jános állítja, ezzel csak az volt a céljuk, hogy megnehezítsék a magyar termékek unión belüli exportját, piacra jutását.

A cukorbetegeknek is ajánlott

- A kutatás összegzése szerint – mutatja nem titkolt büszkeséggel a pincészet vezetője – a Pintes szív- és érrendszeri problémák valamint a stroke megelőzésére ajánlott. Ez a speciális, egyedi, a fehérborokra nem jellemző polifenol összetételének köszönhető. A szabadgyökfogó – vagyis daganatellenes – hatása is kifejezetten kedvező. Mértékletes fogyasztása pedig a cukorbetegeknek is segít, megelőzésre és a gyógyszeres, inzulinos kezelés mellé is ajánlott, napi 1-2 deci elfogyasztás pozitív változást hoz.

Hamarosan új kutatás kezdődik, amelynek során technológiai szabadalmat szeretnének kidolgozni. Vagyis megtalálni azt a borkészítési technológiát, amely tovább erősíti a Pintes kedvező élettani hatásait.

Péter Árpád

Forrás: Szentgróti Hírek, XVIII. évfolyam 2. szám, 2010. február 11.