Legszebb túraútvonalak a Zala Termálvölgyében

Legszebb túraútvonalak a Zala Termálvölgyében

A Zala Termálvölgye térség számtalan természeti, épített értéke és turisztikai szolgáltatója csalogat túrázásra. A most következő összefoglalóban a legszebb és turisták által legtöbbet látogatott túraútvonalak kerülnek bemutatásra.

Ajánlott túraútvonalak (rákattintva a megfelelő pontra ugrik a kurzor):
  1. Túraútvonal a Deák kúthoz - Kehidakustány
  2. Túraútvonal a Bazalt utcához - Nagygörbő-Vindornyaszőlős
  3. Túraútvonal a Rezi várhoz - Rezi
  4. Barangolás pincétől pincéig - Zalaszentgrót
  5. Barangolás pincétől pincéig - Zalabér-Pakod-Dötk

1. Túraútvonal a Deák kúthoz - Kehidakustány

Kehidakustány legnépszerűbb túraútvonala. A kb. 1,6 km útvonal megtehető sétálva, kerékpárral, autóval. Az útvonal elején a Deák Kúria a végén az ún. Deák-kút található. A kutat hegyi pincék között vezető földúton tudjuk megközelíteni. Útközben kis kitérőt tehetünk a dombtetőre, ahol csodálatos panoráma tárul elénk a Zala völgyéről. Túraszervezésben segítségünkre lehet a Kehidakustányi Turisztikai Egyesület.


Deák-kút túraútvonal nagyobb térképen való megjelenítése

Lap tetejére

2. Túraútvonal a Bazalt utcához - Nagygörbő-Vindornyaszőlős

A Nagygörbő és Vindornyaszőlős között elhelyezkedő túraútvonalon a Kovácsi-hegy legszebb védett természeti értékei ismerhetőek meg. A kb. 4 km-es útvonalon megismerjük a híres Bazalt utcát, a legendás Vadleány barlagot. Érdemes kitérőt tennünk a nagygörbői volt kőfejtőhöz és annak meddőhányójához. Utunkat végigkíséri a Buruczky Ferenc tanösvény pihenőpadjaival és információs tábláival. A köves Bazalt utcán csak gyalogosan lehet végigmenni.


Túraútvonal a Bazalt utcához nagyobb térképen való megjelenítése

Lap tetejére

3. Túraútvonal a Rezi várhoz - Rezi

A térség turisták által legtöbbet látogatott épített értéke a Rezi vár, amelyet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védett erdői vesznek körül. Reziből kb. 5 km-es út vezet a várhoz, de ennek jelentős része autóval megtehető. E turisztikai látványosságra nemcsak a gyönyörű kilátás csalogatja az idelátogatókat, hanem a túrákra kiválóan alkalmas hegyi ösvények is. Ha az öregtoronyból az alatta lévő meredek, sziklás oldalon leereszkedünk, öt percnyi sétával elérjük a hegy gyomrában megbúvó Sikalikja barlangot, valamint a Csókakői sziklákat. Túrák szervezésében a Rezi Várbarátok Köre Egyesület tud segíteni.


Túraútvonal a Rezi várhoz nagyobb térképen való megjelenítése

Lap tetejére

4. Barangolás pincétől pincéig - Zalaszentgrót

A Zala völgy mellett húzódó lágy dombokon évszázadok óta foglalkoznak bortermeléssel. A Zalai Borvidék borosgazdái szép számban előfordulnak a térségben. Zalaszentgrótról indulva több borászatot is meglátogathatunk a "hegyi" utakon: Vinum Veress Családi Borpince, Sebestyén Pince, Léhárt Pince, Rába Pince. Ha szeretnénk bort is kóstolni, érdemes indulás előtt telefonon egyeztetni a borászokkal. Túraszervezésben a Zalaszentgróti Művelődési és Sportegyesület lehet segítségünkre, amely az országos hírű "Barangolások pincétől pincéig" elnevezésű októberi túra szervezője. A pár km-estől a 10 km-esig kedvünkre választhatjuk meg útvonalunkat, melyet MTB kerékpárral is megtehetünk a jelzett túraútvonalakon (piros, sárga).


Pincetúra Zalaszentgróton nagyobb térképen való megjelenítése

Lap tetejére

5. Barangolás pincétől pincéig - Zalabér-Pakod-Dötk

A Zalabér és Dötk között elterülő dombokon a Zalai borvidék borkultúrájának épített értékeivel és gasztronómiai jellegzetességeivel is megismerkedhetünk egy kb. 6,5 km-es túra keretében. Zalabérben a Szent Antal Fogadótól indulva meglátogathatjuk a Szakács Pincét, megtekinthetjük a helyi borászok által állított Szent Antal kápolnát. Pakod dombjaira érve egy 200 éves felújított zsupp pince mellett visz utunk. Ha megkérjük, a szomszédos Martincsevics Pince borásza szívesen megismertet minket a környék nevezetességeivel. Utunk végén a dötki Noé Borház nyújt lehetőséget ismeretszerzésre. Az útvonalon végigkísérnek minket a Bugyborék Vízitúra és Szabadidősport Egyesület által 2013-ban kialakított pihenőhelyek és információs táblák.


Pincetúra Zalabér-Dötk nagyobb térképen való megjelenítése

Lap tetejére